Algemeen maatwijzer

Hoe bepaal ik de juiste maat?

In de bovenstaande maatwijzer staan de belangrijkste afmetingen voor het gekozen artikel. Deze afmetingen zijn gebaseerd op productgroep, merk, model en pasvorm. Alle artikelen binnen een productgroep zijn op dezelfde manier opgemeten, hierdoor kun je zo goed mogelijk vergelijken welke maat en pasvorm het meest geschikt zijn voor jou.

Er zijn twee manieren om de juiste maat te bepalen:

Kleding: Je kunt de maat bepalen aan de hand van een goed passend kledingstuk uit dezelfde productcategorie. Vergelijk in dat geval de afmetingen van het passende kledingstuk met de afmetingen in de maattabel van het gewenste artikel. Kies vervolgens de maat die het dichtstbij de afmetingen van het passende kledingstuk ligt.  

Lichaam: Je kunt de maat bepalen aan de hand van de afmetingen van je lichaam. Meet altijd de omtrek van je lichaam en houd rekening met enkele centimeters extra bewegingsruimte. Kies vervolgens de maat die het dichtstbij de afmetingen van jouw lichaam ligt.  

Zorg er bij het opmeten altijd voor dat je je meetlint op de juiste plaats houdt om een zo kloppend mogelijke vergelijking te kunnen maken. Om je hierbij te helpen lees je hieronder per afmeting hoe je het beste te werk kunt gaan.

 
 
Boordmaat

Kleding: De boordmaat is simpelweg de omtrek van de boord in centimeters. Deze kan overgenomen worden van een overhemd waar je tevreden over bent. Mocht de boordmaat er niet in staan, meet dan de boord rondom op vanaf het midden van de knoop tot aan het einde van het knoopsgat.

Lichaam: Bepaal de boordmaat door de basis van je nek rondom op te meten. Ter hoogte van waar de kraag van je overhemd hoort te vallen. Zorg voor voldoende extra ruimte, zodat je nog kunt slikken. Ongeveer 1 cm extra zou voldoende moeten zijn.

 
Schouder

Kleding: Leg het artikel plat neer en meet de lengte vanaf de boord tot aan de aanzet van de mouw.

Lichaam: Meet de lengte van je schouder vanaf de basis van de hals tot aan het einde van je schouder, waar de aanzet van de mouw hoort te beginnen.

 
Armlengte

Kleding: Leg het artikel plat neer en meet de mouwlengte vanaf de aanzet van de mouw tot aan het uiteinde van de manchet.

Lichaam: Meet de lengte van je arm vanuit de kop van de schouder (waar de aanzet van de mouw hoort te beginnen) tot aan de overgang van de pols naar de hand.

 
Borstomvang

Kleding: Leg het artikel plat neer en meet de breedte van het kledingstuk van de ene oksel naar de andere. Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst met twee. Let op: meet niet van naad tot naad, maar meet de totale breedte van de voorkant.

Lichaam: Meet de omtrek van je borst onder de oksels. Tel hier ongeveer 7 cm bij op, voor voldoende bewegingsruimte.

 
Tailleomvang

Kleding: Leg het artikel plat neer en meet de breedte van het kledingstuk ter hoogte van de taille (daar waar het kledingstuk het smalst is). Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst met twee. Let op: meet niet van naad tot naad, maar meet de totale breedte van de voorkant.

Lichaam: Meet de omtrek van je taille, daar waar deze het smalst is. Tel hier ongeveer 7 cm bij op, voor voldoende bewegingsruimte.

 
Heupomvang

Kleding: Leg het artikel plat neer en meet de breedte van de bovenkant van het artikel en vermenigvuldig de uitkomst met twee. Let op: meet niet van naad tot naad, maar meet de totale breedte van de voorkant.

Lichaam: Meet de omtrek van je heup, op de plek van je bekken. Dit is de plaats waar de tailleband van je broek hoort te vallen. Let er op dat je hier juist niet te veel extra bewegingsruimte moet berekenen. Je wilt immers niet dat je nieuwe broek afzakt.

 
Ruglengte

Kleding: Leg het artikel plat neer met de achterzijde naar boven. Meet de ruglengte vanaf de aanzet van de boord tot aan de onderkant van het kledingstuk.

Lichaam: Meet de lengte vanaf het begin van de hals tot onderaan je rug (waar je wenst dat het kledingstuk eindigt). Tip: vraag iemand om dit voor je op te meten, om te voorkomen dat je het niet helemaal recht meet.

 
Beenlengte

Kleding: Leg de broek plat neer en meet de binnenzijde van de broekspijp, van het kruis tot aan het uiteinde van de pijp.

Lichaam: Meet de lengte aan de binnenzijde van je been. Plaats het meetlint zo hoog mogelijk aan de binnenkant van je been en meet tot aan de hak van je voet.

Tip: val je qua beenlengte precies tussen twee maten in? Neem dan altijd de grote variant. Het is vaak makkelijker om een broek in te korten, dan om deze uit te leggen.

Bekijk de desktopversie
menu
× sluiten
Ga naar Winkelwagen
Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken.