galakleding

Vaak gebeurt het niet, maar je krijgt ze – vanaf een bepaalde leeftijd – toch af en toe toegestuurd: een uitnodiging voor een heus galabal. Op een gala arriveer je natuurlijk niet ‘gewoon’ in een deftig pak. Er is een strikte dresscode voor galakleding. Als man word je verwacht in een rokkostuum of smoking, terwijl vrouwen in een gala- of cocktailjurk naar het gala horen te komen. Lees verder en ontdek hoe jij je eigen formele tenue het best samenstelt.

Galakleding voor heren: verschillende dresscodes

You know the drill: bij een exclusief evenement hoort een exclusieve dresscode. Je komt niet zomaar in je jeans en baskets aan op een galabal! De organisatoren en andere gasten verwachten dat jouw outfit uitblinkt in stijl én klasse. Hoeveel stijl en klasse er nodig is om indruk te maken op een galabal, hangt sterk af van de omstandigheden.

White tie

Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee dresscodes voor gala-evenementen. Om te beginnen is er white tie of full evening dress, de meest formele dresscode. Je draagt een zwarte pantalon, een gesteven wit overhemd met hoge kraag, een wit piqué vest en een zwarte jas met split onderaan in het midden. Het geheel wordt een ‘rokkostuum’ genoemd.

Black tie

Black tie is een tikkeltje minder formeel en tegelijk feestelijker. Het gaat er net iets losser aan toe op een black tie-evenement. Heren dragen een smoking: een zwarte broek, een wit smokingoverhemd en een zwarte tuxedo (of ‘dinner jacket’, zoals de Britten het noemen). Een (zwarte) vlinderdas kan niet ontbreken.

Of je nu in white tie of black tie opdaagt: zwarte lakschoenen zijn een ‘conditio sine qua non’ op een galabal!

galakleding schoenen

Iets té voor jou?

Wie zich graag opkleedt, is wellicht dol op een galabal in het bijzijn van de ‘rich and famous’. Maar niet iedereen houdt van zo veel exuberantie. Sommige mannen tonen zich graag zoals ze 20zijn, zonder franjes. Gewoon, strak in het pak. Stijlvol en elegant zonder ‘over the top’ te gaan. Vooral als je jong bent en je niet bepaald wekelijks op een galabal verwacht wordt, kan het interessant zijn om een andere outfit aan te trekken die wel deftig is maar niet zo formeel. Wat je opties dan zijn? Een mooi pak met een ‘single-breasted’ kostuumvest, bijvoorbeeld.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*