das knopen zelfstrikker

Er zijn nog altijd veel mannen die geen das kunnen knopen en noodgedwongen de hulp van hun moeder of partner inschakelen. Een stropdas knopen is nochtans niet zo moeilijk. Er bestaan verschillende soorten knooptechnieken. Om te vermijden dat je hersenen helemaal in de knoop raken, lichten wij de drie meest gebruikte methodes toe.

1. Een das knopen: kinderspel met de eenvoudige knoop

De eenvoudige knoop of de four-in-hand is een echte klassieker. Iedere man die een pak draagt – of het nu al dan niet voor een speciale gelegenheid is – moet in staat zijn om een das te knopen. Deze knoop is geschikt voor vrijwel alle hemden en dassen. Hoe begin je eraan? Eerst en vooral zet je de kraag van je hemd omhoog. Leg je das rond je hals. Laat het breedste stuk langer hangen en leg het over het smallere gedeelte (kruisvorm). Leg vervolgens het brede gedeelte achter het smalle gedeelte en leg het er weer over. Haal daarna het brede gedeelte achter het smalle been naar boven en leg je wijsvinger op de te vormen lus. Schuif het brede been voorzichtig door de lus en haal je wijsvinger weg. Trek je das wat aan terwijl je het smalle been vasthoudt. Schuif zolang je stropdas in model zit en doe de boorden van je hemd weer omlaag. Zorg ervoor dat je das net boven je broeksknoop uitkomt. Tip: ben je rechtshandig? Zorg er dan voor dat het brede deel van je das aan je rechterzijde hangt. Voor linkshandigen geldt de omgekeerde regel.

eenvoudige knoop das

Hou je meer van een dubbele knoop? Volg dan hetzelfde patroon, maar doe een tweede omwenteling.

2. Verschijn in stijl met een dubbele Windsor

De dubbele Windsor is een traditionele knoop en wordt voornamelijk gebruikt bij sollicitatiegesprekken of andere formele aangelegenheden. Hij is vooral geschikt voor hemden met een wijde boord. Deze knoop is moeilijker dan de eerste, maar niet ondoenbaar. Zet net zoals bij de eenvoudige knoop, je kraag omhoog en knoop de bovenste knoop van je hemd dicht. Zorg ervoor dat het brede gedeelte van je das ongeveer dertig centimeter onder het smalle stuk hangt. Kruis het brede gedeelte over het smalle stuk. Haal de brede slip naar boven en trek het door de lus rond de hals naar beneden. Trek de knoop aan. Leg het brede eind onder de knoop en haal hem weer naar boven. Als alles goed gaat, hebt je een driehoekje gevormd. Haal vervolgens de brede slip horizontaal over het volledige gedeelte heen en haal hem weer naar boven. Haal het brede gedeelte door de lus en trek ten slotte de das aan.

das knopen dubbele windsor

3. Gestrikt voor het feest

Een strikje of vlinderdas wordt net zoals een das op een hemd gedragen. Het wordt vaak in combinatie met een smoking gedragen, maar voor een nieuwjaarsfeestje is het ook geschikt. De manier om een vlinderdas te strikken lijkt op die van een schoenstrik. Verstel de zelfstrikker op de gewenste lengte. Laat de ene slip langer dan de andere hangen. Kruis – net zoals bij de das – het ene been over het andere en haal het lange been naar boven. Maak een denkbeeldige lus en hou die met duim en wijsvinger vast. Vorm ondertussen een vleugel van de vlinder door de kortste slip horizontaal te vouwen. Leg de lange slip over de strikvorm en steek hem door de lus die je eerder maakte. Trek aan beide strikvormen om je strik op de juiste plaats te krijgen. Ben je niet zo handig? Dan is een kant-en-klare strik ook een optie.

Wil je een passende strop- of vlinderdas kopen? Breng dan een bezoekje aan onze webshop!

vlinderdas knopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*