Nieuwe kleren gekocht: handwas of niet?

De dagdagelijkse was doen – zoals ondergoed en kousen wassen – lukt voor de meeste mannen wel. Maar weet je ook op hoeveel graden je je sportkleding moet wassen? En was je een wollen trui met de hand of gooi je het kledingstuk gewoon in de wasmachine? Alle tips and tricks kom je hier te weten!

Leder behandelen

Een lederen jas is een delicaat kledingstuk. Heb je je leren jack nog maar net gekocht? Behandel je vestje dan met een speciale spray voor leder. Steek een lederen jas niet in de wasmachine, maar breng hem naar de droogkuis. Daar krijgt hij een speciale behandeling, die thuis niet te evenaren valt.

Fluweelzacht

De meeste fluwelen kledingstukken zijn zo delicaat, dat je ze het best naar de droogkuis brengt om ze te laten wassen. Kijk eerst op het kledingstuk of het mag gewassen worden of niet. Indien wel, was het dan voorzichtig met de hand en voeg er een milde zeep aan toe.

Handwas voor wollen kledij

Met de winter in het vooruitzicht, is het tijd om je wollen trui en wollen sjaal weer boven te halen. Het is aan te raden om een wollen kledingstuk met de hand te wassen. Als je het toch in de wasmachine steekt, loop je het risico dat de wol zal krimpen, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wil je je wollen trui toch liever in de wasmachine steken? Was hem dan op de handwasstand of het wolprogramma en draai de trui binnenstebuiten.

Tip: steek een wollen trui niet in de droogkast, maar laat hem aan de lucht drogen.

Handwassen is veel eenvoudiger dan de meeste mensen denken. Doe wat water in de gootsteen en voeg er wat waspoeder aan toe. Leg er daarna het desbetreffende kledingstuk in, en laat het in het sopje weken. Maak een paar keer een op- en neerwaartse beweging met het kledingstuk. Kijk wel uit met wol, want die stof mag niet té nat worden. Spoel daarna de kleding voldoende uit met water. Nu kun je ze gewoon laten drogen aan de waslijn!

Sportkleding

Heb je net gejogd of gefietst? Was je sportkledij dan meteen. Sportkledij mag gewoon in de wasmachine. Heb je niet meteen een wasmachine voorhanden? Doe dan een handwas. Zo vermijd je dat de zweetgeur in je kleding dringt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*