vlekken uit hemd verwijderen

Als man doorsta je dagelijks tal van lastige situaties. Het begint al bij het ontbijt, maar ook tijdens de lunch op kantoor of wanneer je vrijdagavond op het weekend proost: overal ligt gevaar op de loer. Een vlek is immers snel gemaakt. Maar geen nood! Wij tonen hoe jij een echte vlekkenexpert wordt! Of je daarmee indruk maakt op de dames weten we niet. Op je moeder alvast wel!

Vlekken verwijderen ‘like a boss’

Koffie, bier, wijn, vet, tandpasta … We komen dagelijks in contact met tal van vloeistoffen die je heel wat kopzorgen kunnen bezorgen. Niets zo hatelijk als onderweg naar het werk koffie morsen op je kraakwitte hemd. Gooi je hemd niet in de vuilbak maar pak het meteen aan met onze tips en tricks om vlekken te verwijderen!

Koffievlekken

Oh nee, een koffievlek! Gelukkig is deze snel te verwijderen. Als je meteen naar de kraan loopt, is de kans groot dat je de vlek nog gemakkelijk kunt verwijderen. Gebruik voor de vlek warm water. Geen kraan in de buurt? Dan kun je wat vloeibaar wasmiddel of vlekkenverwijderaar aanbrengen en de vlek hiermee inwrijven. Even laten trekken en vervolgens je hemd wassen zoals gewoonlijk.

Bloedvlekken

Je hebt ongetwijfeld ooit al bloedvlekken op je hemd gehad. Je glijdt uit bij het scheren en hebt zonder dat je het merkt een wondje in je nek. Vervolgens doe je je hemd aan en zie je een klein bloedspoor. “Lap, daar gaat mijn gloednieuwe hemd!”, zul je waarschijnlijk luidop gedacht hebben. Van zodra je de bloedvlek opmerkt, moet je de vlek met koud of lauw water uitspoelen. Daarnaast doet ook koude melk wonderen. Heb je de vlek op je hemd niet meteen gezien? Dan moet je bij een oudere vlek je kleding met een biologisch wasmiddel voorwassen of het kledingstuk erin laten weken. Volg vervolgens de gewone wasprocedure.

Vlekken van rode wijn

wijnvlekken verwijderen

Goed voor je gezondheid, niet zo goed voor je kleding. Ook hier is het de boodschap om er zo snel mogelijk bij te zijn. Dep eerst de vlek droog met wat huishoudpapier. Daarna heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je een beetje witte wijn, koud water of bruisend water over de vlek gieten. Vervolgens strooi je er wat zout over om al het vocht op te nemen. Blijft er nog een grote vlek achter? Dan kun je de vlek te lijf gaan met een mengeling van warm water en een beetje wasmiddel.

Mors je rode wijn tijdens het uitgaan? Dan giet je er beter een geutje bier over. Dat geeft niet zo’n leuke geur maar het zorgt er wel voor dat je de vlek achteraf makkelijker kunt verwijderen.

Biervlekken

Deze gulden godendrank bestaat grotendeels uit water. Gelukkig maar, want dat betekent dat de biervlek snel verwijderd kan worden met wat (lauw) water. Vlekken van donker bier zijn soms iets moeilijker om te verwijderen. Laat het kledingstuk even weken in lauw water en was het vervolgens mee met de rest van de was. Hardnekkige vlekken kun je eerst inwrijven met een vloeibaar wasmiddel en daarna mee wassen.

Deodorant plekken

Dit wondermiddel houdt onfrisse geurtjes weg. De keerzijde van de medaille is dat het witte of gele vlekken kan opleveren op je kleding. De witte vlekken zijn afkomstig van de deo zelf. Je deodorant laat witte vlekken na wanneer je een shirt aantrekt voor de deo is opgedroogd. Na een wasbeurt zijn de witte vlekken meestal verdwenen. Gele vlekken ontstaan daarentegen door een chemische reactie wanneer talg, zweet, water en de bestanddelen van de deodorant samenkomen. Er bestaan echter deodorants die beloven geen vlekken achter te laten. Testen is dus de boodschap! Daarnaast bestaan er tal van producten die de gele vlekken zouden verwijderen. Vooraleer je naar de drogist loopt, kun je één van volgende middeltjes proberen:

  • Spuit wat vaatglansspoelmiddel op de vlekken, laat even intrekken en stop het stuk vervolgens in de wasmachine.
  • Laat het kledingstuk enkele uren weken in schoonmaakazijn. Was het daarna volgens de voorschriften.
  • Wrijf met een stuk ossengalzeep over de vlek en stop het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.
  • Doe drie aspirientjes in een kom en voeg een halve kop warm water toe. Laat twee à drie uren weken en was het shirt volgens de voorschriften.
  • Ontdek onze andere tips om zweetvlekken te verwijderen.

Vetvlekken

vetvlekken verwijderen

Tijdens een avondje uit gaat er niets boven een snelle en vettige hap. Jammer genoeg levert de combinatie van snel en vettig – vooral tijdens een avondje uit – meer dan eens vetvlekken op. Niets dat een beetje afwasmiddel niet kan oplossen! Afwasmiddel is gemaakt om te ontvetten en zorgt er dus voor dat je vlek eenvoudig oplost. Een andere oplossing voor kleurechte stoffen is het kledingstuk deppen met wasbenzine en het daarna in de was te stoppen. Een kledingstuk uit polyester behandel je het best met vloeibaar wasmiddel. Vetvlekken op je suède mocassins? Neem dan een oude nagel- of tandenborstel en wrijf zachtjes met wat azijn over de vlek.

Sporen van tandpasta

Witte vlekken van tandpasta pak je aan met water. Verdwijnt de vlek niet? Meng dan een theelepel vloeibaar afwasmiddel met één kopje water en wrijf het mengsel op de vlek. Afspoelen met koud water.

Algemene tips:

  • Check steeds de wasvoorschriften vooraleer je vlekken aanpakt.
  • Droog of strijk nooit kleding met vlekken want zo zet de vlek zich vast in de stof.
  • Laat kleding met vlekken wanneer mogelijk goed weken in water vooraleer je ze wast.
  • Citroensap kan wonderen doen bij vlekken op witte linnen en katoen, maar is dan weer af te raden bij gekleurde kledingstukken.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*