Het jacquet of cut-away, ook wel morning coat of morning dress genoemd, is de verplichte kleding bij de jaarlijkse paardenrennen van Royal Ascot en is feitelijk het rokkostuum voor overdag. Hij wordt gedragen in zwart of grijs bij officiële gelegenheden en conferenties, maar ook bij huwelijken en is ontstaat uit de klassieke geklede jas.

De geschiedenis van de Jacquet

Het was vermoedelijk een vindingrijke Engelse kleermaker die tegen het einde van de negentiende eeuw op het idee kwam de rechte voorzijde van een geklede jas af te snijden, om die zo meer model te geven en vooral de broek meer tot zijn recht te laten komen, de anekdote verklaart ook meteen de Engelse naam. Bij een jacquet draagt men altijd een broek in een andere kleur, en bij voorkeur en gestreepte. Daarbij komt een wit overhemd met opstaande boord, een parelgrijs vest, een zilvergrijze das of een plastron (een soort van das in de borst bedekt) en klassieke zwarte schoenen (bijvoorbeeld Oxfords).

Het dragen van een jacquet

Bij een jacquet kan men geen strik dragen en men draagt hem nooit "s avonds. Net als bij het rokkostuum maakt een hoge hoed de outfit helemaal perfect.

Bekijk de desktopversie
menu
Ga naar Winkelwagen