Das knopen

De knoop dient goed aan te sluiten bij de kraag, maar moet niet te strak worden aangetrokken. Vormeloos plat duidt op een te ruime en te losse knooptechniek...

Oefening baart hier de ware kunst. Schone vingers en een spiegel zijn gewenst. Bedenk dat Beau Brummell er bijna een ochtend over deed om zijn das (met het formaat van een flinke servet) juist te knopen. De brede staart (zwaard) reikt precies tot op de tailleband of riem. Het smalle zwaard achter kan gewoon los blijven
hangen, tenzij je het liever door het extra lusje (passentino) aan de achterzijde van het vrede deel trekt. Zeker niet verboden, maar zwierig los staat wat stijlvoller. Het smalle deel mag nooit langer zijn dan het brede deel en hoort ook niet weggestopt te worden in het hemd.
 
Bow Tie / Vlinderdas

Voor sommige gelegenheden is een strikje een chiquere expressie. Zoals bij een gala, of bij bepaalde kledingvoorschriften voor een huwelijk. Naast de kant en klare strik is er natuurlijk voor de doorzetter een zelf-strikker. De manier van strikken is gelijk aan het strikken van een schoen:

  1. Bevestig de twee losse onderdelen aan elkaar door middel van klipje. Leg de strik om je been met de lelijke zijde aan de binnenkant zit. Zorg ervoor dat de uiteinden voldoende lang genoeg zijn om de strik te strikken.
  2. Leg een normale knoop tussen de beide uiteinden, door het flapje over de ander en daarna onderdoor te brengen.
  3. Maak een denkbeeldige lus en deze met de duim en de wijsvinger vasthouden.
  4. Sla nu de andere flap erover heen terwijl je de lus goed op zijn plaats houdt met duim en wijsvinger.
  5. Duw met je andere duim de overgeslagen flap over door de lus van de wijsvinger.
  6. Trek aan de beide dubbele flappen de strik aan om de strik strak te krijgen.
Bekijk alle Strikjes
Bekijk de desktopversie
menu
× sluiten
Ga naar Winkelwagen
Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken.